دوربین مداربسته تحت VPN (قسمت اول؛ کلیات)
در محیط رازآلود دوربینهای مداربسته هر از چندگاه اتفاقات جالب و قابل تاملی میافتد. این بار بحث داغ در این فضا حول محور دوربینهای مدار بسته تحت VPN میگردد؛ فناوری بسیار پیشرفتهای که البته از نظر امنیت سایبری همچنان با اما و اگرهای فراوانی همراه است.
با این همه، دوربین مدار بسته تحت VPN مزایای غیرقابل انکاری دارد که ضمن آموزش نصب و راه اندازی در این مقاله به آن پرداخته خواهد شد.
در بدو امر تعریف ساده و در عین حال جامعی از VPN از نظر میگذرد.
یک VPN در اصل یک شبکه خصوصی است که برای برقراری ارتباطی ایمن یا اصطلاحا برقراری تونلی حفاظتشده بر روی اینترنت بین دو نقطه یا بیش از آن ایجاد میشود. این نقاط مرتبط میتوانند جزئی از شبکه اختصاصی، محیط کار یا یک دستگاه همراه و پرتابل باشند.
از سویی روشهای گوناگونی برای ایجاد VPN ها وجود دارد که تقریباً همه آنها در میزان کدگذاری و سازگاری با دستگاههای شبکه با یکدیگر متفاوت هستند. این روشها عبارتاند از:
L2TP/IPSEC
IKEV2/IPSEC
PPTP
OpenVPN
در این مقاله راه اندازی شبکه VPN با روش IKEV2/IPSEC بر روی دستگاههای SonicWall به عنوان روتر شبکه، آموزش داده خواهد شد.
ساختار VPN
دو ساختار رایج VPN ها که کاربرد متفاوتی نیز دارند عبارتاند از:
سایت به سایت: VPN ارتباطی سایت به سایت به برقراری ارتباط دو طرفه نیازمند است که از طریق آن بتواند دو شبکه را بهصورت ریموت به یکدیگر وصل کند و شبکهای مجازی بهوجود آورد. این کار میتواند برای برقراری ارتباط دو شبکه LAN شامل دوربینهای مدار بسته جهت مشاهده یا مدیریت به کار گرفته شود؛ یعنی از یک طرف(شبکه A)، بتوان دوربینهای مداربسته شبکه B را مدیریت کرد.
دسترسی از راه دور: در یک دسترسی از راه دور از طریق VPN، تنها به یک برقرار کننده VPN نیاز است. (برعکس نوع قبل که باید هر دو سمت برای برقراری ارتباط کار می کردند) برقرارکننده VPN اصطلاحا متمرکز کننده نام دارد و محیط کاری مقابل از طریق نرمافزار کاربری به شبکه وصل می شود. این نوع VPN میتواند برای ارتباط از راه دور کاربران به یک شبکه امنیتی برای مشاهده یا مدیریت و تنظیم دوربینهای مداربسته مورد استفاده قرار گیرد.
هزینههای استفاده از VPN برای دوربین مداربسته
VPNها اغلب توسط تجهیزاتی نظیر یک روتر شبکه یا فایروال اختصاصی راه اندازی میشوند که قیمت آنها نیز بسته به نوع قابلیتها و توانایی پشتیبانی تعداد تونلها، همچنین نوع مدیریتشان متغیر است. تفاوت قیمت میتواند از کمتر از 250 هزارتومان برای محیطهای کوچک تا چندین میلیون تومان برای محیطهای وسیعتر باشد.
علاوه بر سخت افزار مورد نیاز راه اندازی شبکه VPN، کاربران نیز باید از نرم افزارها در تبدیل یک سرور/PC به یک متمرکزکننده VPN استفاده کنند. گزینه بسیار محبوب و رایج نرم افزار OpenVPN است که سالانه برای هر وسیله حدودا 60 هزارتومان هزینه خواهد داشت.
قسمت دوم این مقاله به بخش عملیاتی نصب و راه اندازی دوربین مداربسته تحت VPN اختصاص خواهد داشت.